2011. január 2., vasárnap

VILLA FARNESE Caprarora

 

Azonnal beleszerettem ebbe a csodás "kis"villácskába amikor megláttam róla egy képet.Aztán kiderült ,hogy tanultam már róla művészettörténet órán,mert ez a szépség egy tiszta későreneszánsz stílusban épült palota.III.Pál pápa unokája Alessandro Farnese bíboros építtette egy Vignola nevű építésszel 1559-től.Az építész nem sokat teketóriázott,az egészet ráépítette egy régi erőd a Rocca alapjaira.Így az ötszögletű alaprajz egy kör alakú udvart vesz körül,és a régi vizesárok miatt a bejáratot rámpás lépcsősorokon lehet megközelíteni.

 
Belül két részre tagolódik : téli és nyári szárnyra,és öt lépcsőn lehet az emeletekre eljutni.A leggyönyörűbb a Királyi lépcső.A szobák,és fogadótermek falai freskókkal díszítettek. A legérdekesebb terem a térképterem,ahol a falon lévő freskókon az egész akkor ismert világ ábrázolva van.
A villához tartozik természetesen egy hasonlóan gyönyörű reneszánsz kert is ...A parkban van még egy nyári lak is,a Casino ami nem látogatható,mert az a mindenkori olasz elnöké....

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése